Prosvasis
Accounting Software
Prosvasis GO
Electronic Invoicing
Prosvasis Cloud
Online Accounting Services
Prosvasis Ergani Cloud
Digital Employee Card

Αλλαγές στην φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων

Απόστολος Αλωνιάτης

Αλλαγές στην φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 15.11.2019, το σχέδιο νόμου για νέο φορολογικό.

Όπως έχουμε γράψει, τα περισσότερα μέτρα έχουν  εφαρμογή από την 1.1.2020.

Νομικά Πρόσωπα

Μόνη διαφοροποίηση τα μέτρα που αφορούν τα νομικά πρόσωπα και συγκεκριμένα  την μείωση του συντελεστή για το φορολογικό έτος 2019, από 28% σε 24% και την μείωση του συντελεστή 13% σε 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

Πρέπει αν σημειώσουμε ότι όσον αφορά τα μερίσματα του φορολογικού έτους 2019, θα φορολογηθούν με την μείωση του συντελεστή από 10% σε 15%.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου μειώνεται από 1.1.2020 ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%. Να θυμίσουμε εδώ ότι τα μερίσματα από τα κέρδη του φορολογικού έτους 2019, εγκρίνονται από την γενική συνέλευση που γίνεται το 2020 και βεβαίως φορολογούνται με 5%.

Φυσικά πρόσωπα.

Αλλαγές στην φορολογική κλίμακα θα έχουμε από τα εισοδήματα του 2020 στα φυσικά πρόσωπα και αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με το σχέδιο η κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:

Φορολογική κλίμακα Φ.Π. από 1.1.2020
Εισόδημα (Μισθοί, Συντάξεις, Επιχειρηματική Δραστηριότητα) σε ευρώ Φορολογικός συντελεστής (%) 2020 Φορολογικός συντελεστής (%) 2019
0-10.000 9% 22%
10.001-20.000 22% 22%
20.001-30.000 28% 29%
30.001-40.000 36% 37%
40.001 – 44% 45%

Αλλαγή φιλοσοφίας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Δυο είναι οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Για τις επιχειρήσεις: Η μείωση της αξίας των συναλλαγών μεταξύ  επιτηδευματιών, πρέπει να εξοφλούνται πλέον για ποσά πάνω από 300 ευρώ και όχι 500 ευρώ. Το μέτρο ισχύει από την 1.1.2020.

Για τα φυσικά πρόσωπα: Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες (και όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια) θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους  εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα, με ποινή 22% επί της διαφοράς, σε περιπτώσεις που δεν επιτευχθεί το ανωτέρω όριο. Μέγιστο ποσό 20.000€. (66.667 €) Ισχύει από 1.1.2020.»

Ειδικά θέματα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:

Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται από το τριάντα τοις εκατό (30%) στο είκοσι τοις εκατό (20%).

Στο φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός, το όριο δαπανών περιορίζεται στις πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 € – 16.667€ εισόδημα ).

Προβλέπονται εξαιρέσεις για φορολογούμενους που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται.

  1.             Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους.
  2.              Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

     iii.             Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

  1.             Οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
  2.             Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
  3.             Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

    vii.            Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

  viii.             Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

  1.              Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
  2.             Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
  3.             Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

    xii.            Οι φυλακισμένοι.

Οι δαπάνες

Παραμένουν οι ίδιες οι δαπάνες που κάλυπταν και το αφορολόγητο.

Συνεπώς οι δαπάνες ΔΕΝ συμμετέχουν για το «κτίσιμο» του αφορολόγητου:

  1. Ενοίκια.
  2. Αγορά οχημάτων, αυτοκινήτων, μοτοσικλετών.
  3. Τέλη κυκλοφορίας, φόροι κλπ.
  4. Δόσεις στεγαστικών δανείων.
  5. Αγορά ομολόγων και χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Δαπάνες μεταξύ συζύγων.

Το ποσό των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όπου καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών. Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) οι πραγματικοί δικαιούχοι, οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις, μπορούν να χρησιμοποιούν τους εν λόγω λογαριασμούς ανάλογα με τις πραγματοποιούμενες δαπάνες τους. Τα ίδια ισχύουν και για πιστωτικές κάρτες με δικαιούχους κύρια και πρόσθετα μέλη.

Αλλαγές στην εξόφληση μισθών σε άλλο έτος.

Τροποποίηση του άρθρου  σχετικά με τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές οι οποίες όταν εισπράττονται θα φορολογούνται πλέον στο έτος που ανάγονται.

«1. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 8 του ν. 4172/2013 αντικαθίσταται ως εξής:

«Ειδικά για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που εισπράττονται το έτος 2014 και μετά και εφόσον αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο ή προκύπτει με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο το έτος στο οποίο ανάγονται, υπάγονται σε φόρο με βάση τις διατάξεις του έτους που ανάγονται.»»

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου  2019.