Prosvasis
Accounting Software
Prosvasis GO
Electronic Invoicing
Prosvasis Cloud
Online Accounting Services
Prosvasis Ergani Cloud
Digital Employee Card

Έκπτωση δαπανών για επισκευές σε ακίνητα: Δώρο .. άδωρο. Ποιο το ανώτερο όριο δαπάνης- Κύρια κερδισμένοι όσοι δεν έχουν έσοδα από ενοίκια

Απόστολος Αλωνιάτης

Έκπτωση δαπανών για επισκευές σε ακίνητα: Δώρο .. άδωρο.

Γραφεί ο Απόστολος Αλωνιάτης

Ποιο το ανώτερο όριο δαπάνης- Κύρια κερδισμένοι όσοι δεν έχουν έσοδα από ενοίκια

Με πολλές διαμαρτυρίες έκλεισε η δημόσια διαβούλευση  για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Δυσαρέσκεια υπήρχε  τόσο για τα άρθρα που αφορούν την συλλογή των δαπανών και αγορά αγαθών που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, λόγω αύξησης του ποσοστού στο 30% αλλά και για την διάταξη που αφορά την έκπτωση των δαπανών   που αφορούν λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.

Οι αντιδράσεις αυτές έχουν δημιουργήσει σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο για σημαντικές τροποποιήσεις στις δύο αυτές διατάξεις.

Ενεργειακή αναβάθμιση

Σύμφωνα με την διάταξη που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

«1.          Οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 1.1.2020 μέχρι και 31.12.2022 για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο τεσσάρων (4) ετών, σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40 %) του ύψους τους,  το φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, με ανώτατο όριο δαπάνης τις σαράντα οκτώ χιλιάδες (48.000) ευρώ.

  1. Απαραίτητη προϋπόθεση για την μείωση του φόρου από το ποσό των δαπανών, αποτελεί η απόδειξή τους με νόμιμα παραστατικά του ν. 4308/2014 και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010 και χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού.
  1. Σε περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου, δεν εφαρμόζεται η περίπτωση α΄ της παρ. 3 του άρθρου 39, μέχρι και την 31.12.2026.
  1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι, η διαδικασία, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.»
  1. Οι διατάξεις της παρ. 1 εφαρμόζονται από 1.1.2020 και μετά.»

Έκπτωση μέχρι 19.200  ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην διάταξη που παραθέτουμε παραπάνω, οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 1.1.2020 μέχρι και 31.12.2022 για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο τεσσάρων ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, με ανώτατο όριο δαπάνης τις 48.000 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου από το ποσό των δαπανών αποτελεί η απόδειξή τους με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή , ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010 και χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού.

Προσοχή: Τα ακίνητα δεν πρέπει να έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν πρέπει να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων. Δηλαδή αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί ή όσοι θα ήθελαν να ενταχθούν μελλοντικά σε προγράμματα επιδότησης όπως το εξοικονομώ κατ’ οίκον.

Υπάρχει… φάκα;

Στην παράγραφο 3 αναφέρεται ρητά ότι:

«3.          Σε περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου, δεν εφαρμόζεται η περίπτωση α΄ της παρ. 3 του άρθρου 39, μέχρι και την 31.12.2026.»

Ανατρέχοντας στο νόμο διαπιστώνουμε ότι η περίπτωση α της παρ. 3 του σχετικού άρθρου του ΚΦΕ:

«3. Οι ακόλουθες δαπάνες εκπίπτουν με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Αν ο εκμισθωτής ή ο παραχωρών είναι φυσικό πρόσωπο εκπίπτει ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) για δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου.»

Άρα όσοι θα συμμετέχουν σε αυτό το μέτρο δεν θα έχουν την έκπτωση του 5% από τα ενοίκια και μάλιστα μέχρι το 2026, πολλά περισσότερα φορολογικά έτη από τον χρόνο της «απόσβεσης» του φόρου.

Κερδισμένοι και χαμένοι.

Κύρια κερδισμένοι του μέτρου είναι όσοι δεν έχουν έσοδα από ενοίκια.

Όσοι έχουν έσοδα από ακίνητα θα πρέπει να υπολογίσουν τα κέρδη και τις ζημίες από την συμμετοχή τους στο σχετικό μέτρο.

Με τον τρόπο που είναι διατυπωμένη η διάταξη, ο ιδιοκτήτης που θα επικαλεστεί τιμολόγια μικρής αξίας για επισκευές 1000 ή 2000 ευρώ τον χρόνο  κινδυνεύει να πληρώσει και περισσότερα σε σχέση με την επιβάρυνση που υφίσταται σήμερα.

Σύμφωνα με το παράδειγμα που δίνει η ΠΟΜΙΔΑ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε:

«Παράδειγμα «εφαρμογής» της απίστευτης αυτής διάταξης-παγίδας: Ιδιοκτήτης με ετήσιο εισόδημα από ακίνητα 24.000€ επικαλείται τιμολόγια επισκευών τεχνικών κλπ, έτους 2020, ύψους 1.000€, για τα οποία θα δικαιούται επιστροφή 400€, και συγκεκριμένα 100€ ανά έτος. Αυτομάτως όμως θα χάσει την έκπτωση του αφορολογήτου 5% από το φορολογητέο εισόδημά του, ύψους 1.200 ευρώ ετησίως, με διαφορά φόρου 1.200 x 35% = 420€ + εισφορά αλληλεγγύης  (8.000€ x 2,2% + 4.000 X 5% =376€)   = 796€  x 7 έτη = 5.572€  !!! Μόνον αν επικαλεστεί τιμολόγια τουλάχιστον 14.000€ θα δικαιούται ισόποση επιστροφή 40% = 5.600€, αλλά σταδιακά σε 4 χρόνια!»

Τελειώνοντας να αναφέρουμε  ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο:  Οσοι ιδιοκτήτες πραγματοποιήσουν ανακαίνιση στα ακίνητα τους όπως αναφέρεται στην  σχετική διάταξη    δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες για προμήθεια υλικών παρά μόνο οι εργασίες και η έκπτωση φόρου γίνεται μόνο από τον φόρο εισοδήματος.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου  2019.