Prosvasis
Accounting Software
Prosvasis GO
Electronic Invoicing
Prosvasis Cloud
Online Accounting Services
Prosvasis Ergani Cloud
Digital Employee Card

Γιατί έγινε μόδα

Φραγκιαδάκης Νικόλαος

Η εταιρεία του ενός ευρώ. Ετσι είχε πλασαριστεί το 2012 με σκοπό τη διαφήμιση ότι η κυβέρνηση απλοποιεί το επιχειρείν. Στην ουσία, πρόκειται για ενσωμάτωση ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην ελληνική με τον Νόμο 4072/2012.
Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) έγινε τον τελευταίο χρόνο της μόδας και όχι άδικα, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου 4387/2016.
Η ΙΚΕ παρουσιάζει το εξής χαρακτηριστικό το οποίο την διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες νομικές μορφές. Μόνο ο διαχειριστής είναι πρόσωπο υπαγόμενο στην ασφάλιση (τέως ΟΑΕΕ, νυν ΕΦΚΑ). Οι υπόλοιποι είναι καθαρά κεφαλαιουχικοί εταίροι. Εκτός, βέβαια, αν χρειαστεί να εργαστούν στην εταιρεία όπου εκεί η ασφάλιση ως μισθωτοί είναι υποχρεωτική. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, απλώς θεωρούνται ως επενδυτές σαν να είχαν ένα χαρτοφυλάκιο στο Χρηματιστήριο Αξιών.
Φορολογικά δεν διαφοροποιούνται σε κάτι σε σχέση με τις υπόλοιπες νομικές μορφές εταιρειών που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Ο διαχειριστής της ΙΚΕ ασφαλίζεται υποχρεωτικά στον ΕΦΚΑ και οι εισφορές υπολογίζονται στις αμοιβές διαχείρισης που τυχόν λαμβάνει (26,95% επί του ποσού των αμοιβών με την επιφύλαξη των διατάξεων για το ανώτατο πλαφόν). Σε περίπτωση που δεν λαμβάνει αμοιβές τότε καταβάλλει εισφορές επί της ελάχιστης βάσης υπολογισμού, δηλαδή 167,95 ευρώ μηνιαίως.
Είναι ξεκάθαρο, το όφελος που δημιουργείται σε σύγκριση π.χ. με μια ΕΠΕ όπου όλοι οι εταίροι είναι πρόσωπα υποχρεωτικώς υπαγόμενα στην ασφάλιση οπότε ακόμα και στην περίπτωση όπου δεν δημιουργείται εισόδημα, όλοι οι εταίροι υποχρεούνται να καταβάλλουν 167,95 ευρώ έκαστος.
Επίσης, είναι διαφορετική η αντιμετώπιση των συνταξιούχων καθώς σύμφωνα με την εγκύκλιο 33 του ΕΦΚΑ δεν επηρεάζονται οι συντάξεις (δεν ενεργοποιείται το αρ. 20 του Ν. 4387/2016) σε περίπτωση που αναλαμβάνεται μη ασφαλιστέα δραστηριότητα ακόμα και αν προκύπτει εισόδημα. Σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή, δεν περικόπτεται η κύρια και η επικουρική σύνταξη κατά 60% όπως προβλέπεται. Ετσι, ένας απλός εταίρος σε ΙΚΕ, με την ερμηνεία των διατάξεων, δεν έχει κανένα πρόβλημα σε περίπτωση που είναι συνταξιούχος καθώς δεν αναλαμβάνει ασφαλιστέα δραστηριότητα.