Prosvasis
Accounting Software
Prosvasis GO
Electronic Invoicing
Prosvasis Cloud
Online Accounting Services
Prosvasis Ergani Cloud
Digital Employee Card

Ημιτελές το μέτρο

Φραγκιαδάκης Νικόλαος

Βρισκόμαστε στα μέσα Οκτωβρίου και σιγά σιγά θα πρέπει να ασχοληθούμε με το αν έχουμε ή είμαστε κοντά στο να καλύψουμε το απαιτούμενο ποσό δαπανών διακανονισμένο με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής για να διατηρήσουμε το αφορολόγητο όριο.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 16 του Ν. 4172/2013, για να διατηρηθεί η μείωση φόρου (€1.900-€2.100) θα πρέπει ένα ποσοστό δαπανών να διακανονίζεται με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής.
Για παράδειγμα, για φορολογούμενο με εισόδημα €15.000, οι δαπάνες που θα πρέπει να διακανονιστούν με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής ανέρχονται σε 10.000 x 10% + €5.000 x 15% = €1.750.
Επίσης, θυμίζουμε ότι με την ΠΟΛ 1005/12-01-2017 καθορίστηκαν οι δαπάνες για τις οποίες απαιτείται η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται σχεδόν όλες οι καθημερινές δαπάνες των φορολογουμένων, όπως π.χ. διατροφή, ένδυση, αναψυχή, είδη και υπηρεσίες νοικοκυριού, μεταφορές.
Εχω εκφράσει πολλάκις την αμφιβολία μου για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου, αλλά βέβαια έχει να κάνει και με την αρχική πρόθεση της Διοίκησης.
Αν η πρόθεση της Φορολογικής Διοίκησης είναι η εξοικείωση των φορολογουμένων με τη χρήση πλαστικού χρήματος (και στα επόμενα χρόνια να αυξηθεί το όριο των δαπανών), τότε θεωρώ πως το μέτρο είναι σε σωστή τροχιά. Συνδέοντας το αφορολόγητο με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, δίνεται ένα κίνητρο στον φορολογούμενο να το εφαρμόσει, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα κληθεί να καταβάλει 22% επί της υπολειπόμενης διαφοράς των δαπανών ως επιπλέον φόρο.
Αν όμως η πρόθεση της Διοίκησης είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τότε, κατά τη γνώμη μου, το μέτρο είναι ημιτελές και θα αποδειχθεί αναποτελεσματικό. Και εξηγούμαι.
Ο φορολογούμενος του παραπάνω παραδείγματος θα καλύψει πολύ εύκολα το απαιτούμενο ποσό των δαπανών για τη διατήρηση του αφορολογήτου από τις δαπάνες διατροφής(σουπερμάρκετ), τις δαπάνες τηλεφωνίας (κινητή – σταθερή) και τις δαπάνες μετακίνησης (καύσιμα).
Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, όμως, θα πραγματοποιήσει και δαπάνες για τις οποίες δεν θα έχει κίνητρο να διακανονίσει ηλεκτρονικά, όπως οι ιατρικές, συντήρησης αυτοκινήτου, ηλεκτρολογικές, υδραυλικές κ.λπ. Εχοντας εξασφαλίσει το αφορολόγητο, πιθανώς να διαπραγματευτεί μια καλύτερη τιμή χωρίς να εκδοθεί φορολογικό στοιχείο με τα γνωστά αποτελέσματα.
Αν, λοιπόν, η πρόθεση είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τότε Μέτρο – Φοροδιαφυγή σημειώσατε 2.
Ο Νικόλαος Φραγκιαδάκης είναι λογιστής – φοροτεχνικός Α’ Τάξης, Ba (Hons), Msc, MBA, ACCA.