Prosvasis
Accounting Software
Prosvasis GO
Electronic Invoicing
Prosvasis Cloud
Online Accounting Services
Prosvasis Ergani Cloud
Digital Employee Card

Όποιος πιάνει το τιμόνι πρέπει και να …. Πληρώνει Έρχονται έλεγχοι και διαστρώσεις για ΚΤΕΟ και ασφαλιστήρια

Απόστολος Αλωνιάτης

Όποιος πιάνει το τιμόνι πρέπει και να …. Πληρώνει

Έρχονται έλεγχοι και διασταυρώσεις για ΚΤΕΟ και ασφαλιστήρια

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Τα τέλη κυκλοφορίας του 2020, αναμένονται να «ανέβουν» στο taxisnet μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2019.

Πέρα όμως από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, τα οχήματα δέχονται συνεχείς ελέγχους αν είναι ανασφάλιστα αλλά και αν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο αυτοκίνητα δεν περνούν από έλεγχο ΚΤΕΟ, όχι γιατί το κόστος του ελέγχου θεωρείται υψηλό, αλλά γιατί οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις απαραίτητες επισκευές σ’ ένα συνεργείο. Αυτό σημαίνει έμπρακτα ότι το 40% περίπου του συνολικού στόλου των οχημάτων δεν συντηρείται. Και όλα αυτά όταν ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι λίγο πάνω από τα 15 έτη.

Η κακή συντήρηση των αυτοκινήτων αποτελεί το σημαντικότερο λόγο των τροχαίων ατυχημάτων (και της αύξησης των θανατηφόρων) που μαζί με την έλλειψη οδηγικής παιδείας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα.

Διασταυρώσεις μέσω ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών, έχει αρχίσει διασταυρώσεις στοιχείων με στόχο να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν περάσει τα οχήματα τους από ΚΤΕΟ.

Στοιχεία αντλούνται και από το ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο τα δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ αναρτούν υποχρεωτικά τα δεδομένα για τα οχήματα που έχουν περάσει από έλεγχο. Τα ΚΤΕΟ, δημόσια και ιδιωτικά, είναι πλέον συνδεδεμένα online.

Οι παραβάτες θα λαμβάνουν κατευθείαν το ειδοποιητήριο με το ποσό του προστίμου που πρέπει να πληρώσουν, χωρίς καμία πρότερη προειδοποίηση.

Τα πρόστιμα

Με την εφαρμογή του νέου νόμου (Ν.4530/2018) από την 1.10.2018, εάν κάποιο όχημα δεν έχει προσκομιστεί εγκαίρως για τεχνικό έλεγχο σε ΚΤΕΟ, καταρχήν θα επιβαρυνθεί με το σύνηθες πρόστιμο που επιβάλλεται στα επιβατικά αυτοκίνητα, το οποίο για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης είναι 16 ευρώ, για μέχρι έξι μήνες, 33 ευρώ και για πάνω από έξι μήνες, 65 ευρώ.

Επιπλέον, τα οχήματα που θα εντοπιστούν ηλεκτρονικά να μην έχουν περάσει ΚΤΕΟ, θα επιβαρυνθούν με νέο πρόστιμο ύψους 150 ευρώ, που θα καταχωρηθεί απευθείας στην καρτέλα τους στο taxisnet.

Για ανασφάλιστα οχήματα

Πέρα από τους ελέγχους για τον τεχνικό έλεγχο, το δημόσιο συνεχίζει τους ελέγχους για τα ανασφάλιστα οχήματα.

Ο έλεγχος να γίνεται ηλεκτρονικά, με την εξής  διαδικασία:

 Το υπουργείο Μεταφορών έχει μία λίστα με τα ταξινομημένα οχήματα της χώρας. Μέσω της λίστας που έχει κάθε ασφαλιστική με ασφαλισμένα οχήματα βρίσκονται τα ανασφάλιστα οχήματα.

Η διασταύρωση γίνεται μέσω της Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων(ΑΑΔΕ) αντλώντας στοιχεία από το υπουργείο, από τις φορολογικές αρχές και από τις ασφαλιστικές. Ο έλεγχος γίνεται μία τυχαία μέρα, χωρίς να έχει κανένας πληροφορία για το ποια θα είναι αυτή.

Τα πρόστιμα

Η ΑΑΔΕ αυτόματα, μετά τον εντοπισμό του ανασφάλιστου οχήματος, αποστέλλει παράβολο, που μπορείτε να δείτε από την Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του  taxisnet,  σε κάθε ιδιοκτήτη. Αν είναι δύο ιδιοκτήτες, αποστέλλεται και στους δύο, αλλά αρκεί να πληρωθεί από τον έναν. Τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:

€100 για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ. εκ.

€150 για δίκυκλα οχήματα από 251 κ. εκ. και άνω.

€200 για αυτοκίνητα έως 1.000 κ. εκ.

€250 για αυτοκίνητα από 1.001 κ. εκ. και άνω.

Αν δεν πληρωθεί το πρόστιμο μέσα σε 8 ημέρες ο ιδιοκτήτης έχει επιπλέον επιβαρύνσεις.

  1.             Αφαίρεση της άδειας οδήγησης, άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες.
  1.             Επιπλέον πρόστιμο: €500 για τα ΙΧ, €250 για τα δίκυκλα, €1.000 για τα λεωφορεία και τα ΦΔΧ.

Αν μετά το διάστημα των 8 ημερών, δεν έχεις αποπληρώσει το πρόστιμο και τρακάρεις, αυξάνεται το διάστημα αφαίρεσης πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας στα 2 χρόνια (επί υποτροπής για 3 χρόνια), έχεις επιπλέον χρηματική ποινή (έως €3.000) και ποινή φυλάκισης από δύο μήνες έως 1 χρόνο.

Πρόστιμα και .. χωρίς αυτοκίνητο.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει το όχημα τότε:

  1. Σε περίπτωση κλοπής δεν φτάνει μόνο να το δηλώσετε στην αστυνομία. Πρέπει ακόμη:

α) Με την δήλωση στην αστυνομία να κάνετε αίτηση για σχετική βεβαίωση (κάνει περίπου 3 μήνες).

β) Να το δηλώσετε στο Υπουργείο Μεταφορών.

γ)Να καταθέσετε στην αρμόδια ΔΟΥ τη βεβαίωση κλοπής και να δηλώσετε εκεί «αναγκαστική ακινησία» λόγω κλοπής ώστε να μη θεωρηθεί ανασφάλιστο το όχημα, αλλά και να μην σας χρεωθούν τέλη κυκλοφορίας.

  1. Οχήματα θανόντων

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις οι κληρονόμοι πρέπει να μεταβούν στο μητρώο των εφοριών για να δηλώσουν τον θάνατο και να αποφασίσουν αν θα καταθέσουν τις πινακίδες ή αν θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας και ασφάλεια.

Προσοχή:

  1. Σε κάθε περίπτωση εφόσον το όχημα έχει πινακίδες, υπάρχει υποχρέωση από τον νόμο να είναι ασφαλισμένο, έστω και αν είναι κλεισμένο σε ένα γκαράζ και δεν «κινείται». Αλλιώς, πρέπει να κατατεθούν οι πινακίδες στην εφορία.
  1. Το ασφαλιστήριο πρέπει να πληρωθεί πριν την έναρξη της ασφάλισης, αλλιώς δεν είναι σε ισχύ.

Τέλος για να βεβαιωθείτε ότι το όχημα σας είναι ασφαλισμένο μπορείτε να μπείτε στην διεύθυνση «https://www.hic.gr/hic/check_ins.aspx».

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου  2019.